Oktatás

Jelentkezés:

  • gyermekeknek 5,5 éves kortól, illetve felnőttek számára is
  • egyéni vagy kiscsoportos formában

Amit ajánlani tudunk: 

  • vízbiztonság kialakítása ill. megszerzése
  • úszásoktatás a választott úszás nemekben
  • meglévő úszó tudás csiszolása ill. fejlesztése

Az alapok megszerzése, megerősítése elengedhetetlen az úszásnemek megtanulásának megkezdéséhez. Ettől a ponttól mindenkinél egyéni, hogy milyen ütemben tud haladni akár gyermekről, akár felnőttről van szó.

  1. SZINT

1-3. alkalom – Tájékozódás, Alapok megerősítése, Cél kitűzése

4-10. alkalomig – Cél megközelítése vagy elérése

2. SZINT

11-20. alkalomig

Egyéni, attól függő

Mindezt részletesebben kifejtve a közérthetőség kedvéért:

A legideálisabb időpont az ÚSZÁS TANULÁS megkezdésére 6 éves kor. Addigra, az idegrendszeri érettség eléri azt a fokot, hogy be tudja fogadni, fel tudja fogni a gyermek az úszás mozgás anyagát és azt el is tudja kezdeni kivitelezni. Ami előtte van úszásoktatás néven, az valójában arról szól, hogy a gyermek  MEGSZERESSE A VIZET, BIZTONSÁGGAL MOZOGJON BENNE, a levegőt a víz alatt tudja kifújni orron és szájon át. Vagyis 3,5 – 5,5 éves kor között ez még a JÁTÉKOS ISMERKEDÉS ideje a vízzel. Ezt a gyermekek leginkább szülői közegben, a szülők példáján keresztül, a vízben közösen együtt eltöltött idő alatt pozitív élményeken át kapja meg. Lehet már 4,5 éves kortól csoportba járni, de akkor túlzott elvárásaink ne legyenek, a cél akkor vízbiztonság, ebben az időszakban még „lassan tanulnak” a gyerekek.

Egy átlagos képességű 6 éves gyermek számára, ha valami miatt még sem rendelkezne vízbiztonsággal, akkor 10. óra végére várható, hogy ez kialakul. (Ha viszont „hozott” víziszonya van, annak a kimenetele előre nem megjósolható, hogy ezt sikerül e kivenni. Nem mindenkinél elég a 10 óra.)

Ha már rendelkezik vízbiztonsággal a gyermek, akkor a 10. óra végére várható, hogy tud a vízben siklani, lebegni, és elkezdte a hason úszást, nyújtott karral, gyorsúszás lábtempóval. Ha nem állunk meg a 10. alkalom után, és tovább gyakorolunk, akkor várhatóan a 20. alkalom végére, a fejét egy vonalban behajtva a háti gerinccel, képes végezni a gyorsúszás lábtempót, elől nyújtott karral, a levegő vízbefújása mellett. Ez alatt az idő alatt kap deszkát a kezébe a gyermek, hogy a kartempót el kezdje gyakorolni, hozzátéve a levegővétel munkáját. 20-30 alkalom között már egyéni, hogy milyen ütemben fogja tudni megtanulni a gyermek az úszás technikáját. Egyszerre több mindenre kell figyelni, hiszen mást csinál a kar, a láb, a törzs, és a levegő vétellel együtt kialakítani a megfelelő ritmust nem kis feladat és idő, a gyermek és oktatója számára. Gyakorlás!  Gyakorlás!  Gyakorlás! 

Ha valaki heti 2 alkalommal jár rendszeresen úszni, akkor 4-5 hónap egy úszásnem elsajátítása, és ettől kezdődik majd a gyakorlás, és bevésődés. Ez mindegyik úszásnemnél levezethető.

Oktatásunk során párhuzamosan tanítjuk egyszerre a 3 úszás nem elemeit, igény esetén egyszerre csak egyet tanítunk.  3-4-5 hónap alatt (nagy az egyéni szórás), heti 2-3 oktatási alkalommal jutunk el egy úszásnem mozgás elemeink összerakásáig.

Összességében elmondható, hogy a három ismert úszásnem (gyors, hát, mell) megtanulása és begyakorlása 3 év alatt sajátítható el, hogy rutinszerűen menjen a 6. évét betöltött gyermeknél. Tehát  9 éves korára várható, hogy szabályosan úszik. Viszont figyelembe kell venni a későbbiekben, hogy minden növekedési ciklusban, amikor a test, a karok-lábak megnyúlnak, a technikát a későbbiekben újra össze kell csiszolni a test aktuális adottságával, méretével.

Aki ezt lassúnak tartja, és „most de rögtön” típusú szülő, hiszen kis korában őt is bedobták a vízbe és akkor ott rögtön meg is tanult úszni, azoknak semmiképpen nem javasoljuk magunkat oktatóként, hiszen csalódást fogunk okozni. Mi nem dobunk be senkit a mélyvízbe, hogy vagy kiúszik vagy nem.

😉 

Szeretettel várjuk azokat a tanulni vágyó úszókat, akiknek ez a tájékoztató felkeltette az érdeklődését!

ÁRAK

megegyezés szerint ill. létszám függvényében változik

az oktatás időtartama 50 perc (vagy megegyezés szerint)

HELYSZÍN

Veszprém ill. Veszprém 20 km-es vonzáskörzete ahol uszoda található

%d blogger ezt szereti: